ІННОВАЦІЙНИЙ ЦЕНТР SESVANDERHAVE


 

Насіння селекції СЕСВАНДЕРХАВЕ сіють у всіх бурякосійних країнах світу від Японії і Китаю до США. Різні географічні, грунтові, кліматичні особливості, а також хвороби дуже суттєво впливають на гібриди. В Інноваційному центрі СЕСВАНДЕРХАВЕ (СВІЦ), що нещодавно введений у дію в м. Тінен (Бельгія), ми можемо моделювати ці фактори за декілька хвилин і запропонувати спеціальні рішення. І в доповнення, ми можемо індивідуально контролювати клімат кожного дослідницького відділення СВІЦ, незалежно від погоди і сезону. Це значить, що наші молоді рослини розвиваються у більш комфортних умовах і без ризиків погодних змін. Створення нового сорту (гібриду) зазвичай потребує до 10 років, а інноваційні технології, що використовуються в СВІЦ, дозволяють створити більше селекційного матеріалу та отримати гібриди у 2-а рази швидше.

Дослідження СВІЦ, керовані схрещування

SVIC3В Інноваційному цетрі СЕСВАНДЕРХАВЕ використовують керовані схрещування. Це робиться для того, щоб відбирати необхідні характеристики для нового гібриду. Спершу відбираються батьківські та материнські рослини із заданими генами. Потім цілеспрямовано запилюєтсья материнська рослина, допомагаючи природі створити комбінацію успішних генів. Через можливість моделювання штучного клімату ми можемо культивувати у теплицях молоді рослини протягом усього року. Після періоду примусової термоіндукції (вплив холодом) рослин у боксах, буряк починає квіткувати. На цих квітконосах щорічно ми отримуємо тисячі спеціально схрещених насінин. Це збільшує шанси відшукати "правильні характеристики". Наступний крок: ми ізолюємо цей матеріал для самозапилення. Через кілька генерацій самозапилення наші селекціонери отримують потрібні селекційні лінії. Вони і є основою наших комерційних гібридів цукрових буряків.
У СЕСВАНДЕРХАВЕ класична селекція завжди доповнюєтсья інноваційними біотехнологіями. Використовуючи аналізи з маркерами ДНК, ми створюємо величезну базу даних батьківських і материнських рослин та їх специфічних характеристик. Цей матеріал (банк даних) допомагає контролювати та прискорювати керовані схрещування. Для цього ми беремо зразок ДНК із листя рослин і випробовуємо його у лабораторії генотипів.

Дослідження генотипів, читання ДНК

SVIC4Зразки з листя буряка - потенційного джерела комбінації ДНК - вивчаються у лабораторії дослідження генотипів. Тут наші науковці картографують ДНК різних рослин, що потім дозволяє дуже точно вибрати необхідну характеристику, яку повинен мати гібрид буряка в умовах конкретних регіонів. Ми це робимо шляхом внесення невеликих спеціальних змін у ланцюг ДНК. Із зразками листя проводиться робота, аби знайти необхідну ділянку ДНК. Завдяки цим дослідженням СЕСВАНДЕРХАВЕ має можливість визначати, які саме генетичні маркери відповідають за ті чи інші характеристики. І як результат, для прикладу, ми знаємо чи рослина стійка до специфічної хвороби, чи природньо краще пристосована до певних кліматичних умов і т.ін. Ця цінна інформація дозволяє науковцям відібрати для подальшої роботи тільки кращі рослини.

Робота над стійкістю до хвороб

SVIC5Цукрові буряки уразливі до різних шкідників і хвороб, що спричиняються вірусами, бактеріями, грибами, нематодами чи комахами. Ці організми - або патогени,- шкодять як коренеплоду, так і листю буряків. Детальні дослідження команди науковців відділу Керованих Біотичних Стресів дають змогу повністю контролювати селекційний процес у СВІЦ і створювати резистентність до різних хвороб. Для кожної хвороби у лабораторіях готується інокулянт, обприскування яким заражає рослини у теплиці. Ми можемо штучно створювати природний стан зараження рослин специфічною хворобою у теплиці. Через кілька тижнів наукові співробітники мають можливість відібрати здорові рослини від уражених. Тільки здорові рослини (ми їх називаємо резистентними) у подальшому використовуються для виробничого процесу.

Діагностичний центр СЕСВАНДЕРХАВЕ

SVIC6Діагностичний центр СЕСВАНДЕРХАВЕ проводить дослідження кожної хвороби, що уражує цукровий буряк. Наші клієнти з усього світу мають можливість надсилати зразки уражених рослин для детальних досліджень і отримати діагноз проблеми, а також рекомендації по її належному вирішенню. Велика потреба у такого роду дослідженнях спонукала до створення Інноваційного центру СЕСВАНДЕРХАВЕ, який, у свою чергу, став потужним інструментом, що збільшує аналітичні та наукові можливості компанії на користь наших клієнтів.

 

Інноваційний центр СЕСВАНДЕРХАВЕ  у цифрах:

slideshow x thb svic- 20 мільйонів євро інвестицій в розробку та створення Інноваційного центру;
- 20 000 м2 площі (більше 4-х футбольних полів);
- 13 000 м2 теплиць;
- 1 500 м2 лабораторних приміщень;
- 1 500 м2 офісних приміщень;
- 1 500 м2 технічних споруд;
- Більше 8 000 м3 очищеної води використовується для поливу;
- 32% працюючих в СЕСВАНДЕРХАВЕ пов'язані з дослідницькою роботою;
- 80 000 дослідів та 100 000 лабораторних досліджень на рік;
- Тестується 3500 нових гібридів на рік;
- Більше 20% прибутку компанії СЕСВАНДЕРХАВЕ направляється у Дослідження і Розвиток;

logo module УСПІХ Працюючи з насінням
НАДІЙНІСТЬ селекції SESVanderHave
ПРИБУТОК отримуються найвищі
ВПЕВНЕНІСТЬ показники рентабельності